AMSTERDAM - Het Colombiaanse leger laat sinds een paar dagen opgenomen boodschappen van de vorige week bevrijde gijzelaarster Ingrid Betancourt over de jungle galmen.

Daarin roept ze de rebellen van FARC op hun strijd te staken en zich over te geven, in ruil waarvoor zij hun eer en vrijheid terugkrijgen.

De drie korte berichten aan de rebellen schallen uit luidsprekers die onderaan helikopters zijn gehangen. De toestellen vliegen over dezelfde jungle, waar Betancourt en veertien andere gijzelaars vorige week door het leger werden bevrijd.

Volgens defensiemedewerkers waren de berichten een idee van de Frans-Colombiaanse politica zelf.

Lokken

Betancourt heeft gezworen haar lange lokken niet af te knippen tot de Colombiaanse FARC-rebellen alle gijzelaars hebben vrijgelaten.

Betancourt verblijft momenteel in een hotel in Parijs. Ze gaf dinsdagavond een interview aan de Colombiaanse tv-zender Caracol. "Elke centimeter van mijn haar staat voor maanden gevangenschap", aldus Betancourt. "Al die jaren heb ik het laten groeien omdat ik visueel bewijs wilde van de tijd dat ik vastzat." Betancourt zegt dat ze geen makkelijk haar heeft. "Ik moet het vlechten, want het is niet fijn om het los te dragen."