LONDEN - In stilte, zonder openbare bijeenkomsten, herdenkt Groot-Brittannië zaterdag de dood van prinses Diana. De populaire Diana verongelukte vijf jaar geleden, op 31 augustus 1997 in Parijs. Ze was 36 jaar. Het land was destijds in diepe rouw gedompeld. Diana was getrouwd geweest met kroonprins Charles en was de moeder van de prinsen William en Harry.

Een woordvoerder van Buckingham Palace zei dat de koninklijke familie het komend weekeinde "geheel privé en op haar eigen wijze" de prinses zal gedenken. Volgens onbevestigde berichten zal de naam van Diana zondag worden genoemd tijdens een dienst in de kerk van Balmoral (Schotland). Daar zullen ook koningin Elizabeth II en haar echtgenoot prins Philip aanwezig zijn.

Charles Spencer

Graaf Charles Spencer, Diana's broer, heeft zich zoals hij elk jaar doet teruggetrokken op het landgoed Althorp, waar de prinses ligt begraven. Het landgoed is normaal gesproken deels open voor publiek, maar blijft komend weekeinde gesloten.

Bij het ongeluk in een Parijse tunnel kwam ook Diana's geliefde, Dodi al-Fayed, om het leven. Chauffeur Henri Paul was dronken, zo bleek uit onderzoek van de Franse justitie. Ook Paul stierf. De enige overlevende was de 33-jarige lijfwacht Trevor Rees-Jones. Ook dit jaar weer heeft Dodi's vader, Mohammed al-Fayed, gezegd dat het geen ongeluk was, maar een moordcomplot.

Wake

Fans van de Britse prinses Diana, die vijf jaar geleden verongelukte, houden een wake bij haar voormalige huis om haar overlijden te herdenken. De aanhangers willen de wake 24 uur volhouden.

Aan de hekken van het paleis Kensington in Londen hangen bloemen, foto's en brieven, meldt de Britse omroep
BBC