JERUZALEM - Het Israëlische leger heeft zaterdagavond debelangrijkste Hamas-leider op de Westelijke Jordaanoever gedood.Dat hebben bronnen binnen het leger gezegd. Abdullah Kawasme kwamtijdens de vlucht om terwijl Israëlische militairen hem in Hebronprobeerden te arresteren.

Israël zocht de topfunctionaris van de militante Palestijnseorganisatie al enige tijd. Het land houdt hem medeverantwoordelijkvoor enkele recente aanslagen. Zo zou hij betrokken zijn geweestbij de zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem, waardoor op 11juni zeventien mensen omkwamen.

De liquidatie van Kawasme is de zoveelste in een seriecontroversieële aanvallen van Israël op leden van Hamas. Dergelijkemoordaanslagen kosten sinds het begin van de Palestijnse opstand,in september 2000, al aan zo'n honderd mensen het leven.

De dood van Kawasme bemoeilijkt de onderhandelingen die dePalestijnse premier Abbas voert met militante organisaties alsHamas. Hij probeert hen te bewegen tot een staakt-het-vuren, maarHamas is daartoe alleen bereid as Israël stopt met het liquiderenvan leden van de radicale islamitische beweging.