GOZ BEIDA - Door een vuurgevecht tussen twee stammen in Kerfi in het oosten van Tsjaad zijn twee mannen om het leven gekomen en drie mannen gewond geraakt. Het gevecht had naar verluidt plaats op het terrein van Artsen zonder Grenzen (MSF) in Kerfi.

Op verzoek van hulporganisaties zijn 24 hulpverleners uit het gebied geëvacueerd en naar de stad Goz Beida gebracht door het Iers-Nederlandse EUFOR bataljon in Goz Beida, aldus commandant luitenant-kolonel Patrick McDaniel dinsdagavond.

Hij dacht dat de mensen van Artsen zonder Grenzen ter plaatse zijn gebleven, maar kon dat nog niet bevestigen.

Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen liet weten een aantal buitenlandse hulpverleners en een aantal leden van de lokale staf te hebben teruggetrokken. Maar er zijn nog mensen van de organisatie aanwezig in het gebied.

Gewonden

De drie gewonden zijn met schotwonden naar het Iers-Nederlandse kamp Ciara overgebracht. Het waren voor de Nederlandse luitenant ter zee, dokter Jolanda Lensen, de eerste lokale gewonden die zij heeft behandeld.

Drie Nederlandse mariniers, die normaal als eerste hulpverleners meegaan op militaire patrouilles, assisteerden haar.

Strijd

In eerste instantie was het bericht dat er bandieten aan het schieten waren op het terrein van MSF. Later bleek het te gaan om een strijd tussen twee stammen, waarvan er een op het binnenlandse vluchtelingenkamp verbleef en de ander in de buurt woonde, vertelde de commandant van de zestig Nederlandse mariniers majoor Tjarko Leungen.

Maar de definitieve informatie is nog niet binnen. De Ierse snelle reactietroepen die dinsdagmiddag er op afgestuurd werden waren laat terug en hadden nog niet gerapporteerd.