HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie is opnieuw in de fout gegaan met afgeluisterde telefoongesprekken tussen strafadvocaten en hun cliënten.

Tussen september en december vorig jaar luisterden politie en justitie in Amsterdam een telefoon af in Het Schouw, een van de huizen van bewaring van de Bijlmerbajes, in een onderzoek naar een liquidatie.

Vertrouwelijk

Daarbij werd niet alleen de verdachte in het liquidatieonderzoek afgeluisterd, maar ook andere gedetineerden die van dat specifieke telefoontoestel gebruikmaakten, inclusief vertrouwelijke gesprekken met hun advocaten, zo onthult tv-rubriek Nova dinsdagavond.

De gesprekken, die vaak over gevoelige kwesties als getuigen en proceshouding gingen, werden niet conform de regels vernietigd, maar bleven bewaard op een harde schijf en een reeks van negentien dvd's.

Gesprekken

Advocaat Leon van Kleef, raadsman van de liquidatieverdachte, vroeg de opnamen van een aantal in zijn zaak relevante gesprekken voor zijn cliënt op.

De man ontving daarop echter álle afgeluisterde gesprekken. "Dat is een fout geweest", zegt de Amsterdamse persofficier van justitie Hanneke Festen in Nova.

Afstraffing

Vorig jaar strafte de rechtbank Amsterdam het OM hard af in de zaak tegen de Hells Angels. Ook in die zaak bleek een lange reeks zogeheten geheimhoudersgesprekken te zijn bewaard, terwijl zij vernietigd hadden moeten worden.

De rechtbank verklaarde het OM niet ontvankelijk, waarmee de hele strafzaak onderuitging. Het OM heeft geen beroep aangetekend tegen dat vonnis.

Advocaat Van Kleef: "Het lijkt erop dat de wet niet interessant is voor het OM. Alleen het eigen belang telt." Hij vraagt zich af of het incident in de Bijlmerbajes op zichzelf staat. "Dit is één bajes. Hoe zit het in al die andere?"

Strafrechtadvocaten

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Annelies Röttgering, maarkt zich daarover grote zorgen. "Dit is het topje van de ijsberg", zegt zij in Nova.

"Dit toont eens en te meer aan dat politiemensen graag luisteren naar wat verdachten tegen hun advocaat zeggen en dat de gesprekken dus bewaard worden in strijd met de regels."

Röttgering wil dat de regels veranderd worden en dat de politie niet meer naar gesprekken tussen advocaten en hun cliëntèle mag luisteren.

SP

De SP heeft minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin in schriftelijke vragen opheldering gevraagd over de kwestie.