BILTHOVEN - De gemeente De Bilt stelt een onafhankelijk en extern onderzoek in naar de explosie van een atoombunker in Bilthoven. Dat heeft burgemeester Arjen Gerritsen dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Na overleg tussen de gemeente en de Onderzoeksraad voor Veiligheid in Den Haag is besloten om het Crisis Onderzoeksteam (COT) uit Leiden te vragen een onderzoek in te stellen. Voorlopig zijn alle werkzaamheden rond de bunker stilgelegd.

Bij de sloop van een schuilbunker ging er maandagavond iets mis. Ruiten van huizen en auto's in de omgeving sneuvelden door rondvliegend puin.

Schade

De gemeente kan nog niets zeggen over de totale schade die is veroorzaakt door het ongeluk. "Er zijn vier schadeclaims binnengekomen, maar dat zijn alleen nog omschrijvingen van schade waar nog geen bedragen aan zijn gehangen", aldus Gerritsen. Het aantal schadegevallen kan overigens hoger zijn, omdat mensen ook aangifte kunnen doen bij hun eigen verzekeringsmaatschappij.

Onderzoek

Gerritsen wilde niet ingaan op de mogelijke oorzaken van het ongeval. "We moeten het technisch onderzoek afwachten." Een eerder proefschot van het sloopbedrijf Jowenko had geen enkele aanleiding gegeven om niet door te gaan met de sloop door middel van springstof. "Het was de bedoeling dat de explosie geruisloos zou plaatsvinden en dat het puin in de bunker zou vallen", aldus de burgemeester.

Geheim

De eigenaar van het sloopbedrijf, Danny Jowenko, tast in het duister over de oorzaak van de explosie. Dat zei hij in een vraaggesprek met RTV Utrecht. Wel liet hij weten niet over tekeningen van de wapening van de bunker te beschikken, omdat niemand die heeft kunnen verstrekken. De bunker is gebouwd in de periode 1958-1961 in de Koude Oorlog en de bouwtekeningen waren strikt geheim.

Op het terrein van de bunker is nog niet ontplofte springlading aanwezig, maar dit is volgens de gemeente niet gevaarlijk. "Zonder ontsteking kan dit niet exploderen", aldus Gerritsen. Het terrein wordt momenteel bewaakt door een particulier beveiligingsbedrijf en is afgezet.

Informatiecentrum

De gemeente voelt mee met de bewoners in de omgeving van de bunker. "Zij hebben schade en schrik ervaren en wij voelen ons daar verantwoordelijk voor." De komende week kunnen bewoners en slachtoffers met al hun vragen terecht in een informatiecentrum bij de gemeente dat ook in de avonduren is geopend.