PRAAG - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft dinsdag een verdrag met Tsjechië ondertekend dat het omstreden raketschild mogelijk moet maken.

De Verenigde Staten gaan op Tsjechische bodem een radarstation bouwen om eventuele raketten van 'schurkenstaten' als Iran te kunnen onderscheppen.

Rice ondertekende het document met haar Tsjechische collega Karel Schwarzenberg. Rice sprak van een "historisch akkoord". Het Tsjechische parlement moet nog instemmen met het verdrag. Het is nog lang niet zeker dat de fragiele centrumrechtse regering van premier Mirek Topolanek een meerderheid van de parlementariërs achter zich krijgt. Onder de Tsjechen bestaat veel weerstand tegen het raketschild.

Polen

Naast de radarbasis wil Washington tien raketten plaatsen in Polen, maar dat land heeft nog niet ingestemd. De VS zinspeelden er onlangs op de projectielen in Litouwen te plaatsen. Warschau wil dat de Amerikanen een deel van de kosten van de modernisering van het Poolse leger op zich nemen. Over de omvang van die bijdrage onderhandelen beide landen al maanden.

Kremlin

Het raketschild in de voormalige communistische landen heeft geleid tot problemen met Rusland. Het Kremlin voelt zich bedreigd door het ultramoderne systeem. Maar de Amerikaanse regering meent dat de tien raketten geen partij zijn voor het Russische nucleaire arsenaal en zeker geen bedreiging voor de veiligheid van Rusland.

Een bron binnen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet het persbureau Interfax weten dat het dinsdag gesloten akkoord de veiligheid op het Europese continent bemoeilijkt. Ook annuleert Moskou het overleg met Washington over het raketschild.