BREDA - De rechtbank in Breda heeft dinsdag de 21-jarige C.B. uit Etten-Leur veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens verkrachting van en ontucht met veertien meisjes en vrouwen.

De meeste slachtoffers waren destijds minderjarig. Ook acht de rechtbank bewezen dat B. zijn toenmalige vriendin heeft mishandeld.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf viel lager uit omdat volgens de rechtbank niet elk feit bewezen verklaard kan worden.

Het is geregeld voorgekomen dat een slachtoffer op cruciale momenten alleen was met B., zodat er geen getuigen waren.

Geweld

De rechtbank achtte in veel gevallen wél bewezen dat B. geweld heeft gebruikt om de meisjes tot seks te dwingen. Zo heeft hij enkelen van hen met een riem geslagen, een mes op de keel gezet of zijn vingers in hun ogen gedrukt.

Tosti-ijzer

Sommige slachtoffers verklaarden dat hij brandende sigarettenpeuken op hun huid drukte of dreigde met een gloeiend tosti-ijzer. Bij één meisje zou hij bierflesjes op haar hoofd hebben stukgeslagen.

B. verklaarde tijdens de zitting dat de meisjes vrijwillig seks met hem hadden. Hij wilde uit frustratie over het stuklopen van zijn relatie met zoveel mogelijk meisjes naar bed.

Volgens officier van justitie Jolanda van Aken ging hij daarbij te werk als een loverboy. Hij versierde de meisjes met gladde praatjes, maar zodra ze niet precies deden wat hij wilde, vielen er klappen.

Aangifte

Bijna een jaar geleden werd B. opgepakt, nadat drie slachtoffers aangifte hadden gedaan. Toen de politie de zaak in de openbaarheid bracht, deden nog meer meisjes aangifte, in totaal 35.

Herhaling

Volgens deskundigen heeft de man een beginnende persoonlijkheidsstoornis en is hij daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. De kans op herhaling zou groot zijn, omdat de man een grote behoefte heeft aan aandacht en bewondering van vrouwen.