SCHIPHOL - De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag vier leden van de Surinaamse brassband Parbo veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden.

Volgens de rechtbank vormde de band een dekmantel voor drugssmokkel. De bandleden hebben zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van de invoer van cocaïne.

De officier van justitie eiste eerder anderhalf jaar gevangenisstraf tegen het viertal. Hij noemde het gezelschap "geen brassband maar een bolletjesband".

De groep werd op 29 maart op Schiphol aangehouden. Zeven bandleden hadden bolletjes met in totaal ruim 3,5 kilo cocaïne geslikt. De rechtbank hield de zaken tegen drie andere verdachten twee weken geleden aan.

Bandleden

De bandleden, vier mannen en drie vrouwen, zijn 24 tot 31 jaar oud en reisden allemaal in uniform. Justitie ziet de 27-jarige Naomi D. als leidster van de band. De vrouw ontkent dit, maar andere bandleden hebben gezegd dat zij de reis van Paramaribo naar Nederland had geregeld.

De zaak van D. wordt later behandeld. De officier van justitie heeft al wel aangegeven tegen haar een hogere straf te eisen.

De bandleden hebben toegegeven de bolletjes te hebben geslikt. Drie zeiden dit op eigen houtje te hebben gedaan. Ze wisten niet dat de anderen dit ook deden.