QUEBEC - Zes monumentale plaatsen in Europa zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Op de lijst staat nu onder meer het historische centrum van San Marino, een ministaatje in Italië dat sinds de Middeleeuwen onafhankelijk is gebleven.

Het is voor het eerst dat San Marino op de lijst prijkt.

Het Werelderfgoedcomité, bijeen in het Canadese Québec, koos verder een vlakte op het Kroatische vakantie-eiland Hvar. Het landschap in de streek Stari Grad ligt er nog bijna net zo bij als toen het door de Grieken in de 4e eeuw voor Christus in cultuur werd gebracht.

Kerken

Ook een serie houten kerken in het oosten van Slowakije en de Vestingwerken van Vauban in Frankrijk krijgen een ereplaats. Deze groep van dertien forten en verdedigingswerken langs de Franse grens werden aangelegd door Sébastien de Vauban, een militair ingenieur in de tijd van Zonnekoning Lodewijk XIV.

Ook stadsarchitectuur kreeg een plaats op de lijst. In Berlijn mogen zes woningbouwprojecten uit het begin van de 20e eeuw zich nu een werelderfgoed noemen.

De gebouwen gelden als voorbeeld van het progressieve volkshuisvestingsbeleid van Berlijn, vooral tijdens de Weimar Republiek.

In Italië zijn twee stadjes in de Po-vlakte geselecteerd die als voorbeeld dienen van stadsplanning uit de Renaissance.

Stadthuys

Maandag kregen al gebieden in Azië en Afrika een plek op de lijst. Daaronder is het stadshart van het Maleisische Malakka, waar het Stadthuys, het oudste Nederlandse gebouw in Azië staat.