AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum in Amsterdam looft eenbeloning uit van 100.000 euro voor de tip die leidt tot deoplossing van de diefstal van twee schilderijen vorig jaar. Datheeft het museum zaterdag meegedeeld.

Twee kostbare kunstwerken van Vincent van Gogh werden op 7december uit het museum gestolen. Het gaat om Zeezicht bij Scheveningen uit 1882 en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen uit 1884.

Het museum looft de beloning uit in 'nauwe dialoog' met depolitie die de zaak nog steeds onderzoekt. Het tipgeld is volgenseen woordvoerder van het museum afhankelijk van de staat waarin deschilderijen verkeren en wordt alleen uitbetaald bij teruggave vande doeken. Het museum dekt zelf de beloning van maximaal 100.000euro.

Eerder liet het museum, via het Avro-programma OpsporingVerzocht, weten een beloning uit te loven maar een bedrag werd toenniet kenbaar gemaakt.

Niet verzekerd

De schilderijen hebben een gezamenlijke waarde van enkelemiljoenen euro's. De doeken waren niet verzekerd omdat ze bezitzijn van het Rijk. Zeegezicht bij Scheveningen is het eerste werkvan Van Gogh, het andere maakte hij voor zijn moeder.

In 1991 werden twintig schilderijen geroofd uit het Van GoghMuseum maar deze werden, enkele uren na de diefstal, teruggevondenin de auto van een van de bewakers.