RIJSWIJK - De winnaar van de jackpot van de Staatsloterij van 25 miljoen euro gooit zijn leven niet overhoop. Dat blijkt uit een onderzoek dat dagblad DAG heeft laten uitvoeren onder ruim 1200 Nederlanders.

Een derde wil met het enorme bedrag hetzelfde werk blijven doen. Slecht 14 procent wil helemaal stoppen met werken. De trekking van de jackpot is donderdag.

Ruim een kwart van de ondervraagden zegt te willen emigreren. Ruim 70 procent van 'winnaars' zegt de jackpot te willen delen met anderen. Ze geven het geld dan voornamelijk aan hun naaste familieleden.

Vrienden

Maar ook vrienden worden niet vergeten. Ruim de helft geeft geld aan een goed doel als de overschrijving van de Staatsloterij binnen is. De krant vroeg onder meer ook aan SP-Kamerlid Harry van Bommel wat hij met geld ging doen.

Het blijkt dat hij zijn droomauto gaat kopen: een klassieke Jaguar. "Niet erg SP-verantwoord", vindt hij zelf ook. De SP krijgt van hem geen geld omdat de partij "er al genoeg warmpjes bij zit".

Ondernemer Harry Mens doet niet mee aan loterijen. "Dat heb ik helemaal niet nodig". Ruimtevaarder en hoogleraar Wubbo Ockels wil een fonds voor jonge wetenschappers opzetten. Hij wil ze elk jaar met een wedstrijd een bedrag laten winnen om een duurzaam project te laten uitvoeren.