NIJMEGEN - De Radboud Universiteit Nijmegen (RUN) gaat ondanks het kort geding dat de producent van de ov-chip tegen de universiteit heeft aangespannen door met publicatie van een onderzoek naar de zogeheten Mifare Classic Chip. Dat kondigde de universiteit maandag aan.

In maart kraakte een onderzoeksteam van de RUN de al vaak bekritiseerde chip. Maar NXP, het bedrijf achter de Mifare Classic, wil niet dat de RUN over de tekortkomingen van de chip publiceert en sleepte de universiteit voor de rechter.

Wetenschappelijke waarde

Deskundigen vinden het Nijmeegse onderzoek van grote wetenschappelijke waarde. De RUN ziet het kort geding dan ook met vertrouwen tegemoet: een publicatieverbod brengt de academische vrijheid van onafhankelijk onderzoek, waaronder de vrijheid van publicatie, in het geding.

Het openbaar maken van de onderzoeksresultaten gaat wat hen betreft dan ook gewoon door.

Bevindingen

Het Radboud-team stuurde zijn bevindingen in maart al naar minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

Zij maakte toen de problemen met de chip publiek bekend en meldde ook dat de universiteit de resultaten van de Mifare Classic op termijn zou publiceren.

Ook stuurde de RUN het artikel naar NXP, dat direct bezwaar maakte. Ook het compromis van de Radboud Universiteit om via arbitrage te laten oordelen over de datum van publicatie wees NXP van de hand.

Toegangspassen

In Nederland wordt de Mifare Classic chip, behalve in OV-chipkaarten, in naar schatting twee miljoen toegangspassen gebruikt.

Hieronder vallen diverse ministeries, gebouwen van andere overheden en bedrijven. Wereldwijd gaat het om een miljard passen.

Negatieve publiciteit

Aan de krachtige en aanhoudende stroom van negatieve publiciteit over de Mifare chips lijkt geen einde te komen.

De Mifare Plus, die de opvolger van de huidige OV-chip zou worden, is inmiddels ook al gekraakt door universiteiten in Virginia en Londen.