BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda heeft maandag achttien maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk) geëist tegen de van wapendiefstal verdachte U.K. uit Tilburg.

Volgens het OM is de vrouw medeplichtig aan de roof van 206 Glock-pistolen op vliegbasis Gilze-Rijen in april 2005.

Geestelijke gezondheid

K. stond in februari al voor de rechtbank. Destijds vroeg de officier van justitie 24 maanden celstraf waarvan acht voorwaardelijk. De rechtbank hield de zaak toen aan omdat onderzoek naar de geestelijke gezondheid van de vrouw nodig bleek.

Volgens een psychiater is K. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Daarom verlaagde het OM maandag de strafeis.

Samen met twee militairen brak K. in 2005 in op vliegbasis Gilze-Rijen. Uit een wapenkamer stal het drietal de pistolen.

Relatie

De Tilburgse had een relatie met één van de twee militairen, de destijds 35-jarige korporaal W.R.. Zij zegt uit liefde voor hem te hebben meegedaan aan de diefstal. Dit strookt met de bevindingen van de psychiater, die stelt dat K. zich zeer gemakkelijk laat beïnvloeden door mannen.

Advocaat G. van Baarle vroeg de rechtbank haar een werkstraf op te leggen. Hij dicht zijn cliënte een ondergeschikte rol in de zaak toe.

IRA

De derde betrokkene, de destijds 48-jarige wachtcommandant R.B., nam zes pistolen mee voor eigen gebruik. Vermoed wordt dat hij ze aan de Noord-Ierse terreurorganisatie IRA wilde verkopen.

R. nam de rest van de pistolen mee naar Binnenmaas, vlakbij Rotterdam, om ze te verkopen. Hij zou daar 200.000 euro mee kunnen verdienen.

Gedumpt

Toen de zaak landelijke publiciteit kreeg, werden de wapens snel gedumpt op een carpoolplaats. De militaire rechtbank in Arnhem veroordeelde de militairen in april vorig jaar tot celstraffen van drie en vier jaar.

In hoger beroep is de straf van drie jaar overeind gebleven, het beroep in de andere zaak loopt nog. Uitspraak 21 juli.