DEN HAAG - Zorgverzekeraar Menzis dreigt met een kort geding om te voorkomen dat klanten de dupe worden van een patiëntenstop die is afgekondigd door twee thuiszorgorganisaties. Dat maakte een woordvoerder van de vierde zorgverzekeraar van Nederland maandagmiddag bekend.

Afgelopen weekeinde werden de patiëntenstops in de thuiszorg afgekondigd door een woordvoerster van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Thuiszorg Groningen en Sensire, een kleinere thuiszorgorganisatie in Overijssel en Gelderland, nemen geen patiënten meer aan.

Menzis kondigde maandag aan dat het Meavita, de koepelorganisatie van thuiszorginstellingen, voor de rechter sleept als die in overleg met de NZa geen oplossing kan vinden voor het probleem.

Rechter

"In dat geval stappen we naar de rechter", aldus de Menzis-zegsman. "We gaan in dat geval eisen dat acute patiëntenzorg wordt geleverd."

Menzis runt als grootste zorgverzekeraar in de regio de zorgkantoren in onder meer Groningen en Twente. De zorgkantoren voeren de AWBZ uit, waarmee de thuiszorg gefinancierd wordt. De NZa komt alleen met extra geld over de brug in uiterste gevallen. Zo moet eerst worden bekeken of patiënten niet bij andere organisaties in de regio thuiszorg kunnen krijgen.

Budget

Volgens de Groningse thuiszorginstelling is het budget via de AWBZ voor dit jaar uitgeput. Thuiszorg Groningen verwijst daarom vanaf maandag alle AWBZ-zorgaanvragen en toegewezen indicaties terug naar het zorgkantoor.