DRIEBERGEN - Een zeer grote brand heeft vrijdagavond in Driebergen sportcomplex Hoenderdaal vrijwel volledig verwoest. De brand brak rond 20.30 uur uit en greep volgens een woordvoerder van de brandweer buitengewoon snel om zich heen. De schade wordt op miljoenen euro's geschat.

De politie heeft 's nachts twee 15-jarige jongens uit Driebergen en Bunnikaangehouden. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor brandVolgens de politie waren de jongens aan het skaten op hetterrein van het sportcomplex toen ze even voor half negen eenvuurtje maakten. Toen het de jongens niet lukte om het vuur tedoven, meldden ze de brand zelf bij het sportcomplex en gingen zeweg. Dankzij getuigen konden de jongens kort na middernacht wordenaangehouden.

Vuurzee

De rook boven de vuurzee was tot in Maarssen, Utrecht en Hilversum te zien. Volgens de brandweer zijn er vrijwel zeker geen slachtoffers gevallen, maar absolute zekerheid daarover is er nog niet. Om 22.55 uur werd het sein brand meester gegeven.

In het omvangrijke complex aan de Faunalaan zijn diverse sportzalen, tennis- en squashbanen en een pas aangebouwde fitnessruimte gevestigd. Tijdens de uitbraak van de brand waren er volgens de bedrijfsleiding 150 personen aanwezig. Ze werden volgens het bedrijfsnoodplan zonder problemen naar buiten geloodst.

Gebouwen ontruimd

Het vuur werd met groot materieel bestreden door ongeveer tachtig brandweerlieden van korpsen uit Driebergen en vijf omliggende plaatsen. De politie zette de wijde omgeving van het sportcomplex af en ontruimde twee nabijgelegen gebouwen met in totaal 36 appartementen. De bewoners werden elders in Driebergen opgevangen. Verder sloot de politie de toegang tot Driebergen vanaf de snelweg A12 af, evenals de provinciale weg tussen Zeist en Doorn ter hoogte van Driebergen.

Het sportcomplex moet op de fitnessruimte na als verloren worden beschouwd. Volgens de woordvoerder van de brandweer, is er bij de brand geen asbest vrijgekomen, omdat de gevaarlijke stof niet in het gebouw aanwezig was. De buurt werd desondanks geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.