ZANDVOORT - Steeds meer mensen weten wat ze kunnen doen tegen de klimaatverandering. Onderzoek van de klimaatcampagne HIER wijst maandag uit dat 42 procent van de Nederlanders hiervan op de hoogte is; een half jaar geleden was dat nog 33 procent.

Acht van de tien personen zeggen zich zorgen maken over het klimaat. Ruim de helft treft daadwerkelijk milieubewuste maatregelen. Meestal gaat het dan om afval scheiden, de thermostaat lager zetten, spaarlampen gebruiken, apparaten minder op stand-by laten staan en wassen op lagere temperatuur.

Het onderzoek vond plaats een half jaar na de start van de Tikkie Terug-campagne, met Froukje de Both als ambassadrice. Vooral de Tikkie Terug-tip om de was op 30 graden te doen, viel bij velen in goede aarde. Ruim 90 procent van de ondervraagden is blij met het advies en inmiddels zegt 52 procent te wassen op 30 graden.

Verlicht

Heel waardevol, want wassen op 30 graden in plaats van op 40 bespaart liefst 40 procent energie per wasbeurt. Daarmee kunnen de huizen van twee miljoen mensen een jaar worden verlicht, weet HIER.

Om nog meer mensen nog zuiniger met energie te laten omgaan, krijgt de Tikkie Terug-campagne 21 juli een vervolg. Froukje de Both presenteerde de onderzoeksresultaten maandag in Zandvoort waar ze ook een metershoge ijssculptuur onthulde van een ijsbeer, het symbool van de klimaatverandering.