PORTO CARRAS - De vader van prinses Máxima kan volgens premier Balkenende naar Nederland komen voor de geboorte of doop van zijn kleinkind. "Als het gaat om het krijgen van kinderen of andere indringende familiezaken zou je moeten voorkomen dat men niet aanwezig kan zijn", aldus Balkenende vrijdagavond na de top van EU-regeringsleiders in het Griekse Porto Carras.

Daarbij speelt volgens Balkenende niet alleen mee dat het gaat om een "particulier iets, maar er is ook sprake van scheiding tussen kerk en staat". Volgens hem is zijn opinie ook "het beeld dat je ziet in politiek Den Haag en in krantencommentaren".

Vader Jorge Zorreguieta mocht vorig jaar de huwelijksplechtigheid van Máxima en prins Willem-Alexander niet bijwonen wegens zijn verleden in het Argentijnse regime-Videla. Toenmalig premier Kok zei in 2001 dat latere regeringen zaken als geboorten of sterfgevallen maar op hun eigen merites moesten beoordelen.

Kabinet beslist later over doopplechtigheid

Het kabinet heeft zich vrijdag nog niet gebogen over de vraag of Jorge Zorreguieta welkom is bij de doop van zijn kleinkind. Het zal dat pas doen als premier Balkenende er weer bij is, zei vice-premier Zalm na afloop van de ministerraad.

Donderdag liet de Tweede Kamer weten dat ze in meerderheid geen bezwaar heeft als Zorreguieta, omstreden door zijn deelname aan het Argentijnse Videla-bewind, aanwezig is bij de doop van het eerste kind van zijn dochter prinses Máxima.

Nog tijd genoeg

Zalm liet een beetje doorschemeren dat het kabinet er ook niet moeilijk over zal doen. Hij zei dat het hecht aan de scheiding tussen kerk en staat. De doop is een bij uitstek kerkelijke aangelegenheid, voegde hij er aan toe. Maar het kabinet heeft nog tijd genoeg om zich met de kwestie bezig te houden, want de geboorte van het kind wordt pas in januari verwacht, aldus Zalm.

Vrijdag zei schijfster Mies Bouhuys, die al jaren actie voert voor berechting van de medestanders van het voormalige Videla-regime, de aanwezigheid van de grootvader bij de doop sterk af te keuren.

Ze poneerde dat Zorreguieta net als andere leden van het vroegere Videla-bewind niet vrij mag rond lopen "niet in Argentinië en niet in enig ander land" en dat hij zeker niet welkom is bij een "publieke gelegenheid" als de doop. Bouhuys bestreed in het Radio 1 Journaal dat de doop een privé-aangelegenheid is, wegens de grote publieke aandacht die de plechtigheid zal krijgen.