DEN HAAG - De boetes voor het niet dragen van een helm en het negeren van verbods- en gebodsborden gaan omhoog. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het kabinet wil hiermee het aantal overtreders terugdringen. De huidige bekeuringen hebben te weinig effect.

Ook de boetes voor lichte verkeersovertredingen die vallen onder de wet Mulder gaan omhoog. Het gaat om overtredingen als het rijden door rood en snelheidsovertredingen. Deze boetes stijgen volgens de ontwikkeling van het prijsindexcijfer sinds 1 januari 2001. Volgens regering.nl, de officiële website van de regering gaat het om 10 procent.

De wet Mulder regelt de administratieve afhandeling van de bekeuringen, waardoor overtreders een acceptgiro thuis krijgen gestuurd. Het kabinet wil dat er voortaan ook acceptgiro's verstuurd kunnen worden voor het verbod op telefoneren zonder handsfree in de auto, het ontbreken van een dodehoekspiegel op vrachtauto's en het niet voeren van een geel-, zwaai-, of knipperlicht in situaties waarin dit verplicht is.