AMSTERDAM - De eerste dag van de jaarlijkse G8-top staat maandag volledig in het teken van Afrika. Zeven Afrikaanse leiders zijn uitgenodigd om op het Japanse eiland Hokkaido met de leiders van de acht belangrijkste industrielanden te praten over onder meer ontwikkelingshulp en de politieke crisis in Zimbabwe.

Volgens activisten wordt er binnen de G8 en met name in Frankrijk, Canada en Italië, beknibbeld op ontwikkelingshulp aan Afrika. De Amerikaanse president George Bush, op zijn achtste en laatste G8-top, sprak zondag al zijn zorg uit over de zware omstandigheden voor de Afrikaanse bevolking en riep de overige deelnemers op hun hulp aan het continent op te schroeven.

Drie jaar geleden stond de jaarlijkse vergadering van de G8 in het Schotse Gleneagles bijna volledig in het teken van hulp aan Afrika. Er werd beloofd de financiële hulp tot 2010 te verdubbelen tot 25 miljard dollar en de schulden kwijt te schelden van de landen die het verst in de rode cijfers staan.

Geldof

Volgens DATA, de liefdadigheidsorganisatie van popiconen Bono en Bob Geldof, is tot dusver slechts drie miljard dollar beschikbaar gesteld. Van de G8-landen liggen alleen Duitsland, de VS en Groot-Brittannië wat betreft hun donaties op koers, aldus DATA.

Ook wordt maandag gesproken over eventuele nieuwe sancties tegen Zimbabwe, waar zittend president Robert Mugabe in een alom bekritiseerde verkiezingsronde een nieuwe ambtstermijn in de wacht sleepte. De Duitse bondskanselier Merkel sprak zondag over de situatie in Zimbabwe.

Zimbabwe

Naar aanleiding van de verkiezingschaos in dat land heeft de Europese Unie de tegoeden van president Mugabe en zijn medewerkers bevroren en een reisverbod ingesteld. "Ik hoop dat wij kunnen rekenen op de steun van onze Afrikaanse collega's", zei Merkel.

De top wordt gehouden in het vakantieoord Toyako. De Japanse organisatoren hebben zo'n twintigduizend man oproerpolitie en beveiligingsmensen ingezet. Journalisten zijn ondergebracht in Rusutsu, dertig kilometer verderop. Demonstreren is alleen toegestaan in de omliggende dorpjes of in het ver weg gelegen Sapporo

Milieu

Voor de komende dagen staan in Toyako financiële kwesties en milieuproblematiek hoog op de agenda. In verband met de wereldwijd stijgende olieprijzen wordt verwacht dat de G8 landen die rijk zijn aan olie zal oproepen meer olie te leveren.

Of aan zo'n oproep gehoor zal worden gegeven is overigens de vraag, want geen van de Opec-landen behoort tot de G8. Vermoedelijk zullen de G8-leiders ook spreken over energiebesparingen.