AMSTERDAM - Het vrachtverkeer kan vanaf maandag weer in beide richtingen gebruik maken van de Hollandse Brug over het Gooimeer. Omdat de brug niet meer bleek te voldoen aan de veiligheidseisen, werd die in april 2007 afgesloten voor het vrachtverkeer.

Sinds medio april konden de vrachtwagens alweer over de brug vanuit Flevoland richting Amsterdam, nu kan dat ook de andere kant op.

Volgens verladers en vervoerders verenigd in EVO en TLN heeft de branche door de sluiting van de burg voor het vrachtverkeer ongeveer 45 miljoen euro schade opgelopen. Een procedure van beide organisaties bij de Raad van State tegen het besluit om het vrachtverkeer van 3,5 ton te weren, loopt nog.

Beton

Vrachtwagens mogen voorlopig alleen over de rechterbaan rijden; ze mogen ook niet inhalen. Af en toe zal de brug weer afgesloten worden voor vrachtwagens zodat beton kan worden gestort. Voor personenauto's blijven voorlopig beperkende maatregelen, zoals een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur van kracht.

Het filemijden - waarbij automobilisten een vergoeding krijgen om de A6 te mijden - gaat even op vakantie. Tussen 28 juni en 18 augustus bouwen automobilisten geen vergoeding op.