SEOUL - De Amerikanen hebben in 1950 toegestaan dat hun Zuid-Koreaanse bondgenoten vele duizenden politieke gevangenen doodden. Dit meldde de krant Washington Post zondagavond.

Zo gaf een Amerikaanse officier toestemming om 3500 Zuid-Koreaanse politieke gevangenen met machinegeweren neer te maaien om te voorkomen dat zij zich bij de Noord-Koreanen zouden aansluiten. In luttele weken tijd zijn in 1950 waarschijnlijk 100.000 of meer Zuid-Koreanen wegens (vermeende) linkse sympathieën vermoord.

De VS stopten het politieke bloedbad in de doofpot, zo blijkt nu uit onderzoek. De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur zou van de moorden hebben geweten. Ook zou het bekend zijn bij het Amerikaanse ministerie van Defensie en dat van Binnenlandse Zaken. Daar zouden de dossiers over de moorden geclassificeerd zijn als geheim.

Onderzoek

De Zuid-Koreaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie doet sinds twee jaar onderzoek naar de moorden in 1950. "Het ergste is dat de Amerikanen niets hebben gedaan om de executies te stoppen", aldus een lid van de commissie.

De Koreaanse Oorlog was een burgeroorlog die begon in juni 1950 en in juli 1953 met een wapenstilstand tussen Noord- en Zuid-Korea eindigde. De Verenigde Staten vormde samen met nog vijftien landen een troepenmacht die op verzoek van de VN-Veiligheidsraad militaire steun bood aan Zuid-Korea.