DEN HAAG - De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zorgverzekeraar Menzis hebben maandag een gesprek over de patiëntenstops in de thuiszorg, die dit weekeinde werden afgekondigd. Dat zei een woordvoerster van de NZa zondag.

Thuiszorg Groningen en de kleinere thuiszorgorganisatie die in Overijssel en Gelderland, Sensire, maakten zaterdag bekend geen patiënten meer aan te nemen.

Menzis runt als grootste zorgverzekeraar in de regio de zorgkantoren in onder meer Groningen en Twente. De zorgkantoren voeren de AWBZ uit, waarmee de thuiszorg gefinancierd wordt.

De NZa komt alleen met extra geld over de brug in uiterste gevallen. Zo moet eerst worden bekeken of patiënten niet bij andere organisaties in de regio thuiszorg kunnen krijgen.

Geld

Volgens de Groningse thuiszorginstelling is het budget via de AWBZ voor dit jaar uitgeput en is er geen geld meer om ouderen thuis te verzorgen en te verplegen. Thuiszorg Groningen verwijst vanaf maandag alle AWBZ-zorgaanvragen en toegewezen indicaties terug naar het zorgkantoor.

De landelijke organisatie van thuiszorginstellingen, Branche Belang Thuiszorg Nederland, stelt "dat dit signaal niet op zichzelf staat niet en ook niet nieuw is".

Opheldering

Oppositiepartijen SP en GroenLinks willen van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) opheldering. Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP eist direct een plan van aanpak van de bewindsvrouw. Als Bussemaker volgende week niet met een plan van aanpak komt, dreigt Leijten de Kamer terug van vakantie (zomerreces) te roepen.

Ook Kees Vendrik van GroenLinks wil uitgezocht hebben of de problemen bij de instellingen niet op zichzelf staan en of deze niet te verhelpen zijn met bestaande middelen.

Onrust

Bussemakers eigen partij, de PvdA, wil eveneens opheldering, maar dan van de thuiszorgorganisaties. PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert is boos, omdat de thuiszorgorganisaties elk jaar weer onnodig voor onrust zouden zorgen onder hun klanten. Volgens haar probeert de branche over de ruggen van de patiënten telkens meer budget te krijgen.

Ondertussen blijft het zogenoemde knelpuntenbudget bij de NZa onbenut volgens haar. Eind vorig jaar zorgde de autoriteit wel voor extra geld voor de thuiszorg in Friesland.

Een woordvoerster van Bussemaker zei dat er komende week op het ministerie al een algemeen overleg was gepland over de situatie in de thuiszorg. Maar zij wijst nog op het bericht van de NZa vorige maand dat er voldoende budget, en ook groeiruimte, is in de zorg. Volgens haar is de kans groot patiënten doorverwezen kunnen worden naar andere zorgverleners in de regio. Ook regeringspartij CDA vermoedt dit.