PARAMARIBO - Vijf Surinaamse oppositiepartijen hebben zaterdagavond het Nationaal Democratisch Platform-2008 gepresenteerd. Het blok bestaat ondermeer uit de Nationale Democratische Partij van Desi Bouterse.

Verder zijn het Democratisch Nationaal Platform-2000 van Errol Alibux, waarvan Bouterse's vroegere aartsrivaal ex-president Jules Wijdenbosch deel uitmaakt, de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie van Dilep Sardjoe, de Kaum Tani Persatuan Indonesia (KTPI) van Willy Soemita en de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie van Jim Hok onderdeel van het blok. De leiders ondertekenden tijdens een massameeting in het NDP-centrum OCER in Paramaribo een protocol van samenwerking.

Het NDP-2008 is met de bijeenkomst eigenlijk al begonnen aan een campagne voor de verkiezingen van 2010. "We willen regeermandaat, eenheid maakt macht, we willen de ontwikkeling van Suriname op de juiste manier ter hand nemen", zei Bouterse. Hij onderbrak zijn toespraak enkele malen om zijn "enorme liefde" voor het Surinaamse land en volk te bezingen.

Venetiaan

Alle leiders van het NDP-2008 zijn het erover eens dat de huidige Nieuw Front Plus-coalitie onder leiding van president Ronald Venetiaan er niets van bakt. Het gaat volgens hen op alle gebieden slecht. Het DNP-2008 zal bergen werk moeten verzetten om welzijn en welvaart te brengen, zeggen de leiders die zitten te popelen om aan de macht te komen.

Ex-couppleger Bouterse, die hoofdverdachte is in de rechtszaak over de politieke moorden in december 1982 in het Fort Zeelandia, wilde zaterdagavond het proces niet bespreken. De voormalige legerleider gaf de krijgsraad wel een sneer omdat het strafproces een dag eerder, juist op de 21ste verjaardag van zijn partij, werd voortgezet.

Toen begon de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Vijfentwintig verdachten moeten terechtstaan voor de moord op vijftien vooraanstaande burgers die tegen het regime-Bouterse waren.