AMSTERDAM - De gezondheid van Ingrid Betancourt heeft waarschijnlijk geen permanente schade opgelopen door haar gevangenschap. Dat hebben Franse artsen, die de door het Colombiaanse leger uit handen van de guerrillabeweging FARC bevrijde Betancourt zaterdag onderzochten, vastgesteld.

Betancourt, die behalve een Colombiaans ook een Frans paspoort heeft, kwam vrijdag in Frankrijk aan, waar ze als een heldin werd ontvangen. In een interview met de televisiezender France-3 zei ze nogmaals dat ze niet gelooft dat er losgeld is betaald voor haar vrijlating en die van veertien andere gijzelaars, zoals een Zwitserse radiozender heeft gemeld.

Maar ze zei ook dat ze er geen moeite mee heeft als dat wel is gebeurd. "Des te beter. Waarom niet?", zei ze. "Ik heb vreselijk geleden."

Wennen

Betancourt, die zes jaar in handen van de rebellen was, moet nog wennen aan haar vrijheid, vertelde ze. Toen ze vrijdag onder de douche stond en het licht uitviel dacht ze dat de FARC terug was. Kort na haar bevrijding zei ze nog steeds president van Colombia te willen worden, maar zaterdag was ze minder stellig.

Betancourt: "Ik wil beschikbaar zijn voor Colombia, maar ik weet niet of een presidentskandidatuur de beste optie is. Er zijn andere en misschien betere manieren om mijn land te dienen."

Ingrid Betancourt werd in februari 2002 door de FARC ontvoerd toen ze in gebied dat in handen was van de rebellen campagne voerde voor de presidentsverkiezingen, waaraan ze zou meedoen.