DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft in de eerste week van het rookverbod in de horeca nog geen boetes uitgedeeld. Wel verstrekte de VWA een aantal waarschuwingen.

Hoeveel dat er zijn, kon een woordvoerder van de VWA zondag niet zeggen.

Zo kreeg een cafetariahouder die de keuken als rookruimte voor het personeel gebruikte, een waarschuwing. Een kroegbaas die tijdens de controle achter zijn rug een brandende sigaret hield, werd eveneens genoteerd.

Voorgenomen

De VWA had zich voorgenomen bij een eerste bezoek geen boetes te geven. Als een gewaarschuwde ondernemer het verbod overtreedt, staat daar een geldstraf van 300 euro op. De rokende klant wordt niet bestraft.

De VWA heeft de indruk dat Nederlandse horeca goed is voorbereid op het rookverbod dat sinds dinsdag van kracht is. Ook bijna alle bezoekers zijn op de hoogte, aldus de VWA.

De afgelopen dagen zijn circa tweehonderd inspecteurs op pad geweest om de naleving van het verbod te controleren. De VWA zegt over voldoende personeel te beschikken om de controlerende taak te verrichten.

Onveiligheid

Het rookverbod in de horeca heeft vooralsnog niet tot extra onveiligheid geleid in het uitgaansleven van Amsterdam. Tijdens het eerste weekeinde waarin feestgangers niet meer binnen een sigaret mogen opsteken, deden zich niet meer ongeregeldheden voor in drukke gebieden als het Rembrandtplein en het Leidseplein.

Dat heeft de politie zondag laten weten.

Waarschuwing

Het Instituut voor Veiligheid en Crisismanagement (COT) waarschuwde vorige maand nog voor meer onveilige situaties in het uitgaansleven van de hoofdstad. Café- of clubbezoekers die buiten staan te roken, zouden voorbijgangers kunnen lastigvallen of het verkeer kunnen hinderen. Dat zou vooral het geval zijn op hotspots als het Rembrandtplein en het Leidseplein.

Volgens het COT zou het rookverbod ook kunnen zorgen voor meer geluidsoverlast en vuilnis op straat. Of dat is uitgekomen, kon de politie niet zeggen.