TOYAKO - Meer dan 20.000 politieagenten hebben zondag een afgelegen vakantieoord in de bergen van Noord-Japan, waar de komende dagen wereldleiders bijeen komen voor de G8-top, afgesloten van de wereld.

De agenten moeten voorkomen dat de top van rijkste industrielanden wordt verstoord door antiglobalisten.

Met de aankomst van de Amerikaanse president George Bush in het stadje Toyako, heeft Japan het luchtruim zondag boven het eiland Hokkaido afgesloten. De politie houdt demonstranten ver van het conferentieoord. De meesten komen niet verder dan Sapporo, de grootste stad in de regio op circa 150 kilometer van Toyako.

Rustig

Voor de tweede opeenvolgende dag hielden demonstranten zondag protestbijeenkomsten in Sapporo tegen de top. Over het algemeen verliepen die rustig.

Op de top nemen de wereldleiders de grootste problemen in de wereld onder de loep. Zij praten onder meer over klimaatverandering, de voedselcrisis, de olieprijzen en de strijd tegen honger en armoede in Afrika.

Naast Bush - voor wie het de laatste G8-top is - nemen onder andere de nieuwe Russische president Dmitri Medvedev en de Duitse bondskanselier Angela Merkel deel aan het overleg.

Topthema's

Met milieu en energie als topthema's heeft Japan geprobeerd de top zo milieuvriendelijk te maken als mogelijk. De auto's zijn energiezuinig, toiletten besparen water en bewakers rijden rond op Segway-scooters.