AMSTERDAM - Tweede Kamerlid Hans van Baalen wil VVD-lijsttrekker worden bij de verkiezingen van het Europees parlement.

Hij heeft daartoe de steun van voormalig Eurocommissaris Frits Bolkestein en Tweede Kamerlid Henk Kamp, meldt de VVD zondag. Eerder stelde Europarlementariër Toine Manders zich kandidaat om volgend jaar juni de lijst voor de liberalen te gaan trekken.

De voormalige campagneleider van de VVD ziet het als zijn grootste uitdaging om de liberale fracties in de Eerste en Tweede Kamer en in het Europees parlement als één team te laten samenwerken.

Hij zet verder in op een harde aanpak van grensoverschrijdende misdaad, illegale immigratie en internationaal terrorisme. De parlementariër stelt zich als doel om in ieder geval de vier zetels die de Europese VVD nu bezit te behouden.

Liberalen

Geert Wilders hoeft niet op de steun van Van Baalen te rekenen als de PVV bij de Europese verkiezingen aansluiting zoekt bij de Europese fractie van de liberalen.

"Ik heb Geert Wilders als oud-collega in de fractie en huidig collega-Kamerlid hoog. Ik mag hem graag, maar een heleboel van zijn standpunten komen niet overeen met liberale standpunten", zegt Van Baalen zondag in de Telegraaf. "Het zou dus voor Geert Wilders niet goed zijn en voor de Europees liberale fractie ook niet."

Europarlementariërs Jeanine Hennis-Plasschaert en VVD-delegatieleider Jules Maaten steunen de kandidatuur van Van Baalen ook. Maaten heeft al laten weten zich niet opnieuw kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. Hij weet nog niet of hij wil terugkeren als Europarlementariër.

Groot verlies

SP-Kamerlid Harry van Bommel laat in een reactie weten het vertrek van Van Baalen een 'groot verlies voor de kwaliteit van het Nederlandse debat' te vinden.

Het vertrek van Van Baalen komt echter niet als een verrassing. 'Al maanden vraag ik Van Baalen of hij het écht gaat doen. Ik kon het me lang niet voorstellen omdat het debat in Brussel eigenlijk weinig voorstelt. Hij uitstekend debater en in Brussel zal hij zeker ontwenningsverschijnselen krijgen. Zijn vertrek is maar op één manier te verklaren: de beroerde peilingen voor de VVD.'

Woordvoerder

Van Baalen was van september 1999 tot mei 2002 lid van de Tweede Kamer. In januari 2003 keerde hij weer terug in het parlement. Hij is woordvoerder Buitenlandse Zaken en voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Defensie.

Binnenkort wordt hij president van de Liberale Internationale, een organisatie van liberale partijen uit Europa, Amerika, Afrika en Azië. Van Baalen is sinds mei 2005 al actief als vice-president van dit samenwerkingsverband.