MIDDELBURG - De 18-jarige verdachte van de moord op een -jarige weduwe uit Sint Philipsland, wordt ook verkrachting van de vrouw ten laste gelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Middelburg vrijdag bekendgemaakt.

Justitie heeft de verdachte gedagvaard. De zaak dient 3 juli pro forma bij de rechtbank in Middelburg. De jongen gaat eerst ter observatie naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht om de achterliggende motieven te achterhalen en te kijken in hoeverre hij toerekeningsvatbaar was. Pas als de uitkomsten hiervan bekend zijn, volgt een inhoudelijke behandeling van de zaak.

De vrouw werd in december 2002 omgebracht. De verdachte is een buurjongen van haar. Hij werd op 23 april aangehouden na een grootschalig DNA-onderzoek onder tachtig mannelijke inwoners van het Zeeuwse dorp. Justitie maakte destijds niet bekend wat voor DNA-materiaal was gevonden.

De politie ging er meteen vanuit dat de dader een bekende van de vrouw moest zijn, omdat zij geen sporen van braak aantrof. Wel vond ze een vreemd DNA-spoor waarna justitie besloot tot het DNA-onderzoek.

Burgemeester W. Nuis van de gemeente Tholen, waartoe Sint Philipsland behoort, zei in april dat de jongen een van zeven kinderen is van een echtpaar dat als buitengewoon vriendelijk bekend staat in het dorp. "Het moet ook voor hen een geweldige schok zijn."