AMSTERDAM - Bij een demonstratie van antiglobalisten in Dordrecht zijn zaterdagmiddag veertien mensen opgepakt. Actievoerders hadden een wedstrijd uitgeschreven, waarbij een vlag moest worden geplaatst op de detentieboot in de Tweede Merwedehaven.

Daar is plaats voor bijna vijfhonderd illegalen. De gemeente had wel een vergunning gegeven voor een demonstratie, maar de haven was verboden gebied, zegt een politiewoordvoerder.

De demonstranten liepen rond 14.00 uur van het Weizigtpark naar het centrum. Er was niets aan de hand, zegt de woordvoerder, maar wel werden zes mensen aangehouden voor het spuiten van graffiti.

Daarna ging een aantal antiglobalisten toch naar de haven en ontstond een soort kat-en-muisspel, omdat de activisten de bajesboot met bootjes probeerden te benaderen. Daarbij werden acht mensen aangehouden.

Actiedag

Antiglobalisten hebben zaterdag uitgeroepen tot internationale antikapitalistische actiedag, omdat maandag in Japan de G8-top van start gaat. In Nederland werd daarom de wedstrijd 'Enter Fort Europa' georganiseerd.

De vlag is ondanks diverse pogingen volgens de politie niet geplant.