SYDNEY - De Australische politie heeft donderdag drie 15-jarige jongens aangehouden, die worden verdacht van het aansteken van enkele kleinere bosbranden in het gebied van Shellharbour ten zuiden van Sydney in de staat New South Wales. De jongens werden na verhoor vrijgelaten.

Het drietal was donderdagmorgen opgepakt in een buitenwijk van het stadje Wollongong. Volgens de politie staat op het aansteken van bosbranden een maximumstraf van vijftien jaar. De politie houdt de jongens niet verantwoordelijk voor de grote branden rond Sydney. Die zouden zijn aangestoken door andere pyromanen.

De afgelopen dagen zijn door grote bosbranden in New South Wales zeker 150 huizen verwoest. Enkele branden ontstonden twee weken geleden door blikseminslagen en konden zich door de aanhoudende hoge temperaturen en sterke westenwind enorm uitbreiden.

Australië heeft vrijdag honderd nieuwe brandweerlieden ingezet in New South Wales. De autoriteiten vrezen dat de branden zich komend weekeinde zullen uitbreiden, omdat temperaturen van rond de 40 graden en een sterke wind zijn voorspeld. In totaal kunnen in het weekeinde duizend brandweerlieden worden ingezet.

/NIEUWSBuitenwijken Sydney bedreigd door bosbranden (video)