LONDEN - Een cipier heeft met een verborgen camera verkiezingsfraude in Zimbabwe vastgelegd en het filmpje het land uitgesmokkeld, berichtte de Britse krant the Guardian zaterdag.

Het is het eerste filmpje dat daadwerkelijk gesjoemel met stemformulieren in Zimbabwe laat zien.

De 36-jarige Shepherd Yuda filmde in eerste instantie stiekem het leven in een Zimbabwaanse gevangenis, maar toen hij vastlegde dat hij en collega's in de gevangenis werden gedwongen om voor president Robert Mugabe te stemmen besloot Yuda gevallen van verkiezingsfraude te filmen.

Analfabeet

Zo is in het filmpje ook te zien hoe aanhangers van Mugabe kiezers dwingen om te zeggen dat ze analfabeet zijn, zodat een functionaris voor hen op president Robert Mugabe kon stemmen.

Mugabe ligt internationaal onder vuur, omdat hij de verkiezingen gemanipuleerd heeft door intimidatie en geweld.

Oppositiepartij MDC had zich teruggetrokken uit de verkiezingen vanwege het voortdurende regeringsgeweld tegen MDC-aanhangers.

Gevangenis

Cipier Yuda heeft in de gevangenis onder anderen de tweede man van MDC, Tendai Biti, gefilmd met boeien om zijn enkels.

Biti is inmiddels op borgtocht vrijgelaten, maar hij wordt beschuldigd van hoogverraad, een misdrijf waar de doodstraf op staat.

Ontwerpresolutie

De Verenigde Staten hebben donderdag aan de overige leden van de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie gepresenteerd.

Als de resolutie wordt aangenomen worden de banktegoeden van Mugabe en elf andere topfunctionarissen bevroren en geldt voor hen een reisverbod.