BERLIJN - Een bezoeker van het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds in Berlijn heeft kort na de opening zaterdag het hoofd van het wassen beeld van Adolf Hitler getrokken.

Agenten arresteerden de 41-jarige dader, die met zijn actie wilde protesteren tegen de tentoonstelling van het beeld.

Dat is inmiddels uit het museum bij de Brandenburger Tor verwijderd om gerepareerd te worden.

Verdachte

De verdachte man uit de Duitse hoofdstad zal zich niet alleen moeten verantwoorden voor de beschadiging, maar ook voor het toedienen van lichamelijk letsel, aldus een politiewoordvoerder. Tijdens zijn actie passeerde hij twee bewakers, van wie een gewond raakte aan een been.

De man betrad het splinternieuwe nieuwe museum als tweede bezoeker, nadat hij ongeveer een uur in de rij had gestaan.

Volgens een ooggetuige was hij een "gewone onopvallende type". Plotseling had hij "nooit meer oorlog" geroepen en het hoofd van het wassen beeld gerukt.

Omstreden

Het omstreden 200.000 euro kostende beeld van de nazidictator, die was neergezet als oud en afgeleefd, gaf vooraf al veel ophef. Het museum had daarom onder meer bepaald dat het beeld van Hitler niet gefotografeerd mocht worden.

Een woordvoerster van het museum wilde zaterdag niet zeggen of het beeld terugkeert op zijn plek achter een bureau bij Tussauds.

Ongeveer 25 mensen hebben ongeveer vier maanden aan het wassenbeeld gewerkt. Zij gebruikten daarvoor meer dan tweeduizend foto's.

Londen

In Madame Tussauds in Londen staat ook een beeld van de Führer, die de Tweede Wereldoorlog begon en miljoenen joden liet vermoorden. Daar staat hij rechtop.

Ook dat beeld is meerdere malen beschadigd door spugende en met eieren gooiende bezoekers. Tot 2002 was Hitler was het meest gehate beeld in Londen, maar sindsdien heeft al Qaedaleider Osama bin Laden Hitler van de eerste plaats gestoten.

Kohl

Het beeld van de nazileider stond tussen zeventig andere beroemdheden. Onder hen is ook een evenbeeld van voormalig bondskanselier Helmut Kohl (78).

Die toonde zich zaterdag in dagblad Bild verbaasd dat hij in het museum voorkomt. Hij dreigde met een advocaat omdat hij nooit toestemming zou hebben gegeven.

Het Madame Tussauds-museum gaat uit van een misverstand. Als Kohl niet akkoord was gegaan, zou hij hier niet staan, aldus de directie van het filiaal.