DEN HAAG/GRONINGEN - De SP eist van staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) volgende week een plan van aanpak nu in de thuiszorg de eerste patiëntenstops zijn ingesteld.

Tweede Kamerlid Renske Leijten van de grootste oppositiepartij zei dat zaterdag in reactie op het bericht dat Thuiszorg Groningen geen patiënten meer aanneemt.

Sensire, een thuiszorgorganisatie die in Overijssel en Gelderland werkt, stelt eveneens een stop in.

Plan van aanpak

Als Bussemaker volgende week niet met een plan van aanpak komt, dreigt Leijten de Kamer terug van vakantie (zomerreces) te roepen om orde op zaken te stellen.

De landelijke organisatie van thuiszorg instellingen, Branche Belang Thuiszorg Nederland, zegt ook meer patiëntenstops te verwachten doordat er te weinig geld voor de zorg is.

Budget

Volgens de thuiszorginstellingen is het budget via de AWBZ voor dit jaar uitgeput en is er geen geld meer om ouderen thuis te verzorgen en te verplegen.

Thuiszorg Groningen en Sensire verwijzen vanaf komende maandag alle AWBZ-zorgaanvragen en toegewezen indicaties terug naar het zorgkantoor. Groningen en Sensire zetten hun standpunt maandag tijdens een persconferentie uiteen.

Noodzaak

"Wij zien ons daartoe genoodzaakt omdat we geen geld krijgen om aan de toenemende vraag naar verpleging en verzorging te voldoen. Dit betekent dat Thuiszorg Groningen de zorg van alle AWBZ-klanten die vanaf nu in de zorg komen zelf moet financieren", zo laat de Groningse instelling op haar website weten.

Continuïteit

Volgens Thuiszorg Groningen kan deze instelling niet zelf de zorg van de AWBZ-klanten gaan financieren. "Daarmee komt de continuïteit van de organisatie in gevaar en dus de zorg voor onze 14.000 huidige AWBZ-klanten."

"Deze maatregel gaat ons zeer aan het hart. Want goede zorg thuis voor iedereen is en blijft altijd ons uitgangspunt. We hopen dat er op zo kort mogelijke termijn een oplossing komt."

Signaal

De landelijke organisatie van thuiszorginstellingen, Branche Belang Thuiszorg Nederland, laat weten "dat dit signaal niet op zichzelf staat niet en ook niet nieuw is". "Wij wijzen er al jaren op dat er te weinig geld is waardoor er steeds meer druk komt op de ouderenzorg", zegt bestuurder Jan Verschuren.