DEN HAAG - De publiciteit die PVV-leider Geert Wilders heeft gezocht en de taal die hij daarbij heeft gebruikt, komen zijn belangen omtrent het proces in Jordanië niet ten goede.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Contraproductief

Volgens de bewindsman zijn de uitspraken van Wilders over Jordanië en de Jordaanse koning, eerder deze week in de Volkskrant, contraproductief.

Zijn uitlatingen zouden ertoe kunnen leiden dat landen geen diplomatieke garanties aan Nederland meer geven om hem niet uit te leveren of daar later alsnog op terug komen.

Wilders

Wilders noemde koning Abdullah II een (verlicht) despoot en stelde dat Jordanië en zijn koningshuis de politieke en democratische fase van de Neanderthalers nog niet zijn ontstegen.

Ook meent hij dat Nederland de banden met Jordanië moet verbreken, ook die tussen de beide koningshuizen, als dat land blijft aandringen op zijn uitlevering.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende toonde zich verbaasd over de toon van Wilders over Jordanië. "Dit dient de zaak niet", zei de minister-president na afloop van de ministerraad.

Verhagen schrijft dat hij telefonisch aan de regering in Jordanië heeft laten weten dat het Nederlandse kabinet zich distantieert van de bejegening door de PVV-leider.

Kamer

De hele Kamer wilde opheldering van Verhagen over wat hij heeft ondernomen in de rechtszaak die de Jordaniër Zakaria Al Sheikh van The Messenger of Allah Unites Us tegen hem heeft aangespannen vanwege zijn film Fitna.

De afgelopen tijd is meerdere keren gesproken met de Jordaanse autoriteiten. Verhagen zal hen aanspreken over de gevolgen en effecten van een strafrechtprocedure.

Recht

Ook schrijft de minister dat hij het recht van Wilders zal verdedigen om zich uit te spreken, "ook als hij spreekt over een minister die 'nou moet laten zien dat ie ballen heeft".

Tegelijk herhaalt Verhagen dat het niet mogelijk is zich in een rechtssysteem van een ander land te mengen. Ook bestaat er geen universele immuniteit voor rechtsvervolging van volksvertegenwoordigers.

Opsporingsbevel

Verhagen stelt dat er nu nog geen opsporingsbevel is uitgegaan tegen Wilders. Wel worden van landen waar Wilders naar toe wil gaan, reeds garanties gevraagd om hem niet uit te leveren.

Maar alleen al de openheid hierover kan voor landen nu een reden zijn geen garanties te geven, als zij Jordanië niet voor het hoofd willen stoten, aldus een ingewijde.