PARIJS - De bevrijde Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (46) is vrijdag warm onthaald door de Franse president Nicolas Sarkozy op een vliegveld bij Parijs.

"Ik dank alles aan Frankrijk. Aan deze bijzondere president die alles voor me deed en aan het Franse volk", aldus Betancourt bij aankomst.

Sarkozy

Sarkozy en zijn echtgenote Carla Bruni heetten haar welkom met een omhelzing. "Frankrijk is blij om je hier te zien", aldus Sarkozy. Hij zei verder dat haar terugkomst hoop biedt aan eenieder die in vrijheid gelooft.

Frankrijk zette zich jarenlang in voor de bevrijding van Betancourt. De politica groeide grotendeels op in Parijs, waar ze later ook politicologie studeerde. Ze verkreeg de Franse nationaliteit door te trouwen met een Franse studiegenoot.

Bevrijdingsoperatie

Betancourt zei in haar toespraak dat ze waardering had voor de perfect verlopen bevrijdingsoperatie. "Bij een militaire operatie waren ongetwijfeld doden gevallen."

Verder zei ze blij te zijn dat ze weer "thuis" was. "Ik had moeite om bij de andere gijzelaars weg te gaan, maar nu ben ik weer bij mijn familie. Frankrijk is mijn familie."

Het Colombiaanse leger bevrijdde Betancourt woensdag nadat zij meer dan zes jaar gevangen was gehouden door de FARC, een van oorsprong marxistische rebellenbeweging. Naast Betancourt werden nog veertien gijzelaars bevrijd.

Vrijgekocht

De Zwitserse radio RSR meldde echter op basis van een anonieme bron dat de militaire bevrijdingsoperatie helemaal niet heeft plaatsgevonden. De gijzelaars zouden vrijgekocht zijn door de Verenigde Staten voor 12 miljoen euro. De drie bevrijde Amerikanen zouden in werkelijkheid agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI zijn.

De VS wilden liever de twee bewakers van de gijzelaars omkopen om zich tegen de FARC te keren dan losgeld aan FARC betalen. Volgens de radiozender was het merkwaardig dat er geen videobeelden van de actie zijn.

Gijzeling

Betancourt werd drie jaar lang 24 uur per dag door de FARC-rebellen vastgeketend. Haar spiritualiteit redde haar van de afgrond. "Ik probeerde die kettingen met waardigheid te dragen, zelfs als ik het ondraaglijk vond."

Het antwoord op de vraag of ze werd gemarteld door haar kidnappers was "ja, ja". Ze heeft echter besloten verder geen onaangename details over haar gevangenschap bekend te maken.

Wel vertelde ze dat ze een altijd een pet met brede rand droeg en handschoenen tegen insecten. "De jungle was een vijandige omgeving, met mieren en tarantula's en andere bijtende dieren."

Programma

Betancourt heeft een druk programma na haar vrijlating. Ze bezocht al enkele families van gijzelaars die nog vastzitten. Paus Benedictus XVI nodigde Betancourt uit voor een persoonlijk gesprek. Op 20 juli organiseert ze een mars in Colombia voor de vrijlating van de overige zevenhonderd gijzelaars die nog vastzitten.

Beelden

Het Colombiaanse leger heeft vrijdag beelden getoond van de militaire bevrijdingsactie van Ingrid Betancourt.

Betancourt wordt op de beelden naar een helikopter gebracht. Ze verkeert dan nog in de veronderstelling dat FARC-rebellen haar samen met andere gegijzelden verplaatsen naar een ander kamp in de jungle.

De mannen die hen begeleiden zijn in werkelijkheid agenten van de Colombiaanse militaire inlichtingendienst. In de helikopter wordt de gegijzelden verteld dat ze niet verplaatst worden, maar dat ze vrij zijn. Betancourt reageert geëmotioneerd en andere gegijzelden lachen en omhelzen elkaar.

Betancourt warm onthaald in Frankrijk