DEN HAAG - De wet zou duidelijk moeten aangeven dat gepast geweld is toegestaan om een dief aan te houden. Het LPF-Tweede-Kamerlid Eerdmans stelt daarom voor een 'noodweer-expres'-artikel op te nemen in de wet.

In het artikel zou expliciet moeten staan dat 'gepast geweld' geoorloofd is bij bijvoorbeeld de aanhouding van een winkeldief. Volgens Eerdmans zou met een dergelijk artikel een einde komen aan de schimmigheid die er nu heerst over de noodweer-regel. Die zegt dat bescherming van lijf en goed mag, zonder daarbij te vermelden wat de grenzen zijn.

Eerdmans denkt dat 'noodweer-expres', zoals hij het noemt, het winkeliers gemakkelijker maakt om achter dieven aan te gaan. Ook zou het dieven afschrikken.

Het Kamerlid bood vorige week aan de eventuele boete te betalen voor de Albert Heijn-medewerkers in Amsterdam die onlangs voor de tweede keer door de politie werden aangehouden omdat zij een winkeldief met harde hand hadden overmeesterd. Hij stelde daarbij de voorwaarde dat de twee geen excessief geweld hebben gebruikt.