EMMEN/DE BILT - Ondanks dat het volgende week gaat regenen blijft het in Drenthe te droog. Dit zegt woordvoerder Harry Geurts van het KNMI.

Geurts voegt er aan toe dat ook de provincies Friesland, Groningen en het noorden van Noord-Holland al maanden last hebben van de droogte.

Neerslagtekort

Boeren in Drenthe kampen sinds april met een fors tekort aan neerslag. In sommige delen van de provincie komt men volgens het KNMI ruim 200 millimeter aan neerslag te kort. De buien van volgende week kunnen dit tekort niet wegwerken.

Buien

Volgens een woordvoerder van de landbouworganisatie LTO-Noord zijn er de afgelopen dagen een paar flinke buien gevallen maar schieten de boeren daar weinig mee op.

Gemiddeld viel er volgens hem ongeveer 5 millimeter per dag, waarvan het overgrote deel gelijk is verdampt. Hij heeft zijn hoop gevestigd op het wisselvallige weer van komende week.

Hoop

Volgens Geurts is er weinig hoop voor de boeren. Hij benadrukt dat alleen langdurige neerslag voldoende is om de Drentse droogte op te lossen en dat zit er voorlopig niet in.