GENEVE - Twee leden van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC zijn voor 20 miljoen dollar (12,7 miljoen euro) omgekocht zodat de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt en veertien andere gijzelaars konden worden 'gered'.

"De hele operatie daarna was nep", berichtte het Zwitserse radiostation RSR vrijdag op basis van een "betrouwbare bron die zeer dicht op het vuur zit in Colombia".

VS

Volgens de informant zitten de Verenigde Staten achter de vrijlating en zouden de drie Amerikaanse gijzelaars in werkelijkheid agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI zijn.

De VS wilden liever de twee bewakers van de gijzelaars omkopen om zich tegen de FARC te keren dan losgeld aan FARC betalen.

Vrouw

De vrouw van een van beide bewakers zou uit de gevangenis zijn vrijgelaten om terug te keren naar de guerillabeweging en haar man te overtuigen zich tegen de FARC te keren.

De twee FARC-leden die tijdens de 'reddingsactie overmeesterd' zijn, krijgen mogelijk gratie in een ander land.

Fonds

"In Colombia bestaat een speciaal fonds met daarin ongeveer 100 miljoen dollar om FARC-rebellen om te kopen", aldus de Zwitserse radio.

De 'reddingsoperatie' leidde tevens de aandacht van de binnenlandse politiek af en redde het gezicht van de Colombiaanse president Alvaro Uribe die volhield niet te willen praten met de rebellen tenzij de gijzelaars werden vrijgelaten.

Betancourt

Ingrid Betancourt liet weten niets te geloven van het verhaal. ,,Wat ik meegemaakt heb, kan niet in scène zijn gezet.'' Ook de Colombiaanse regering ontkende de berichten van het Zwitserse radiostation.