RIJSWIJK - De abortusboot van de vrouwenorganisatie 'Women on waves' biedt vanaf zaterdag Poolse vrouwen twee weken lang de gelegenheid ongewenste zwangerschappen af te breken. De boot legt op uitnodiging van Poolse emancipatiebewegingen aan in de haven van Wladyslawowo.

De organisatie mag in Polen zelf geen aandacht vestigen op de actie. Polen kent een zeer strenge antiabortuswet. Maar vrouwen die meer willen weten over het afbreken van zwangerschappen of een abortus willen ondergaan, kunnen aanmonsteren aan boord van het schip.

Een medische staf kan eventuele ingrepen verrichten in internationale wateren omdat dan de Nederlandse wet aan boord van kracht wordt. De organisatie heeft volgens eigen zeggen een vergunning van het ministerie van Volksgezondheid om abortussen uit te voeren.

Het is de tweede keer dat de abortusboot in actie komt. Twee jaar geleden voerde Women on waves actie bij Ierland. Het medische team mocht toen echter geen verrichtingen uitvoeren vanwege het ontbreken van de benodigde vergunningen.

De SGP-fractie in de Tweede Kamer heeft inmiddels fel protest aangetekend tegen de actie in Polen. Fractievoorzitter Van der Vlies noemt het "stuitend dat de organisatie zending gaat bedrijven in Polen". Samen met de ChristenUnie en het CDA heeft de partij vragen gesteld aan staatssecretaris Ross van VWS over de toelaatbaarheid van eventuele medische ingrepen aan boord van het schip.