ROME - De Italiaanse politie is een nieuw levensmiddelenschandaal op het spoor: oeroude melkproducten die hooguit nog geschikt waren als diervoeder, zijn in Italiaanse en Duitse supermarkten verkocht.

Een criminele bende bewerkte bedorven en beschimmelde kaas dusdanig dat de kaas weer als nieuw leek. De hoofdverdachte is een 46-jarige ondernemer uit Sicilië, meldde de krant La Repubblica vrijdag.

Wormen

Bij het onderzoek troffen de autoriteiten wormen, muizenkeutels en plastic aan in de kaasresten. Het gaat onder meer om mozarella en gorgonzola. In een koelcel trof de politie kaas uit 1980 aan, klaar om verwerkt te worden.

Omdat voor de productie van de vervuilde kazen bijna geen kosten werden gemaakt, maakten de verdachten tientallen miljoenen euro's winst.

De kaas werd verwerkt in drie fabrieken in Noord-Italië en een bedrijf in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren.

Stank

De politie kwam de bende twee jaar geleden op het spoor toen agenten een vrachtwagen aanhielden. Uit de laadruimte drong een ondraaglijke stank naar buiten. De bedorven kaas was op weg naar een fabriek in het dorp Vicolungo om 'bewerkt' te worden.

Door het afluisteren van telefoongesprekken kwam de politie daarna achter het schandaal. Alle arbeiders in de fabrieken waren op de hoogte van zwendel, maar niemand ondernam iets.

Europa

De afgelopen twee jaar is 11.000 ton bedorven kaas veranderd in een vers product en in schappen in heel Europa terechtgekomen.

Bij het bedrog waren ook medewerkers van de lokale gezondheidsautoriteiten betrokken. Zij knepen een oogje dicht en lieten de fabrikanten weten wanneer er controles zouden worden uitgevoerd.