WASHINGTON - Amerikaanse functionarissen vermoeden dat de verdreven Iraakse leider Saddam Hussein nog leeft. Nieuwe aanwijzingen duiden daarop. Waarschijnlijk verblijft Saddam nog steeds in Irak. Dat meldde vrijdag The New York Times.

De Amerikaanse inlichtingendienst heeft boodschappen onderschept tussen gevluchte leden van de gevreesde Saddam Fedayeen-militie en de Iraakse geheime dienst. Daaruit zou blijken dat Saddam nog leeft en dat zijn getrouwen manieren zoeken om hem te beschermen.

De krant meldt dat op gezag van Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Volgens hen heeft de nieuwe informatie tot een nog intensievere zoektocht naar Saddam en zijn zoons geleid. Veel deskundigen vermoeden al lange tijd dat Saddam zijn heil heeft gezocht bij vrienden en familie en dat hij niet naar het buitenland is gevlucht.

Task Force 20, een geheime militaire eenheid, leidt de speurtocht. Daartoe behoren leden van de zeer gespecialiseerde legereenheid Delta Force en een elite-eenheid van de marine. Zij krijgen steun van de CIA.