PARIJS - De bevrijde Colombiaanse politica Ingrid Betancourt werd drie jaar lang 24 uur per dag door de Farc-rebellen vastgeketend.

Haar spiritualiteit redde haar van de afgrond, liet ze vrijdag in een telefonisch interview aan de Franse radio Europe 1 weten, voordat ze in een vliegtuig naar Parijs stapte.

"Ik probeerde die kettingen met waardigheid te dragen, zelfs als ik het ondraaglijk vond."

De 46-jarige Betancourt is een praktiserend katholiek die haar bevrijding door het Colombiaanse leger als een "wonder van de heilige Maria" omschreef.

Details

Het antwoord op de vraag of ze werd gemarteld door haar kidnappers was "ja, ja". Ze heeft besloten verder geen onaangename details over haar gevangenschap bekend te maken.

Dankbaarheid

In het interview sprak Betancourt naast de slechte behandeling door de FARC, ook over haar dankbaarheid voor de steun van Frankrijk en haar bewondering voor haar twee kinderen, Mélanie en Lorenzo.

Betancourt verliet Bogotá donderdag aan het eind van de dag en ontmoet in Frankrijk president Nicolas Sarkozy.

Paus

Daarnaast is ze door paus Benedictus XVI uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. De leider van de katholieke kerk wil de gelovige politica volgende week in het Vaticaan ontvangen.