DEN HAAG - Het risico dat de rechter een verdachte tbs met dwangverpleging oplegt is zo groot dat de Haagse advocaat Job Knoester zijn cliënten adviseert niet mee te werken aan psychische rapportages.

Knoester, die ruim zestig tbs'ers in zijn praktijk heeft, maakt mee dat mensen voor relatief lichte vergrijpen tbs krijgen, op een longstay-afdeling terechtkomen en daardoor zo goed als levenslang vast zitten.

Dat zei hij vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het Nederlands Dagblad over diverse 'tbs-advocaten' die hun cliënten adviseren niet mee te werken aan psychische onderzoeken.

Beveiliging

Knoester vindt dat er twee grote problemen zijn met het tbs-systeem. De patiënten worden nauwelijks behandeld en de roep om beveiliging van de samenleving heeft de overhand gekregen.

Bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) zijn de geluiden van Knoester en anderen nog niet binnengekomen, zegt voorzitter Annelies Röttgering. Ze noemt het riskant om tegen cliënten te zeggen dat ze niet moeten meewerken.

Dossier

"Vroeger deden we dit wel, maar toen kon de rechter geen tbs opleggen zonder rapportage." Ze zegt dat rechters nu zelf kunnen beslissen of zij op basis van het dossier iemand tbs met dwangverpleging opleggen.