De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft donderdag gezinspeeld op een wijziging in zijn standpunt ten aanzien van de oorlog in Irak.

Tot nu toe beloofde Obama dat hij, mocht hij begin volgend jaar het Witte Huis betreden, binnen zestien maanden Amerikaanse troepen naar huis zal halen. Maar op campagne in North Dakota zei hij donderdag dat zijn geplande reis naar Irak als gevolg kan hebben dat hij zijn plannen wijzigt.

Veel hangt af van wat hij te horen krijgt van militaire commandanten ter plekke, zei hij. Opmerkelijk is dat president George Bush ook vaak zegt dat hij bij beslissingen over troepenterugtrekkingen vooral luistert naar de commandanten ter plekke.

De deadline van zestien maanden was altijd al op voorwaarde dat de Amerikaanse troepen veilig zijn en dat Irak stabiel is, zei de senator uit Illinois. De oorlog moet op verantwoorde wijze worden beëindigd, herhaalde hij, maar zo 'ondoordacht' als de Amerikaanse invasie was, zo 'voorzichtig' moeten de Verenigde Staten zijn bij de terugtrekking.