DEN HAAG - Jorge Zorreguieta, de door zijn deelname aan het Videla-bewind omstreden vader van prinses Máxima, mag volgens de meeste fracties in de Tweede Kamer gerust bij de doop van zijn Nederlandse kleinkind zijn, ook al zal de plechtigheid ongetwijfeld breed voor het voetlicht komen.

De PvdA vindt de doop een puur kerkelijke aangelegenheid. De fractie noemt het ook vanuit persoonlijke oogpunt van de prins en prinses begrijpelijk dat de grootouders erbij zijn.

Privé

De VVD vindt het 'echt geen probleem, het is een privé-zaak'. D66 noemt het ook 'geen probleem' als vader Zorreguieta aanwezig is bij de doop van het nieuwe kind. "Het is een privé-zaak, het is aan hun", aldus een woordvoerster.

De SP denkt er precies zo over: "We hebben geen bezwaar tegen de aanwezigheid van de vader bij de doop. We hebben in deze kwestie altijd onderscheid gemaakt tussen privé- en staatszaken", aldus Van Bommel. "Tegelijk zien we wel dat er nog steeds veel mensen zijn voor wie dit een heel gevoelige zaak is. Daar moet rekening mee worden gehouden, maar dat is een kwestie van regie. Ik denk dat het Koninklijk Huis er in overleg met de premier wel voor kan zorgen dat de aanwezigheid van de vader niet provocerend wordt."

Familie

De LPF is van oordeel dat Zorreguieta bij de doop moet zijn: "Ook al vindt de Lijst Pim Fortuyn een visie op de kwestie op dit moment nog zeer voorbarig, de partij meent dat in het geval van een doopplechtigheid, in tegenstelling tot een te sluiten koninklijk huwelijk, een familieaangelegenheid bij uitstek is waarbij de enige grootvader niet mag ontbreken."

Niet gepast

Het CDA vindt het echt te vroeg om te reageren: "Wij hopen op een plezierige zwangerschap en een gezonde baby. Van een doop is nog lang geen sprake", aldus Spies. GroenLinks heeft om dezelfde reden geen commentaar. "Het is nu nog geen gepast moment", hetgeen ook de mening is van de SGP. De ChristenUnie wil de vreugde over de positie van Máxima nu niet overschaduwen door de kwestie-Zorreguieta er op dit moment bij te halen, aldus een woordvoerder.

De meeste Nederlanders vinden dat Máxima's vader bij de doop van zijn kleinkind mag zijn. Volgens een enquête van het SBS6-programma Stem van Nederland, die donderdag werd gehouden, is 78 procent van de bevolking voor zijn aanwezigheid bij de plechtigheid, 15 procent is er tegen.

Koninginnedag

Van de zevenhonderd ondervraagden vindt 62 procent dat Nederland het verleden van de vader van Máxima moet laten voor wat het is en dat er normaal met hem moet worden omgegaan. Verder is 50 procent van mening dat de Argentijn bij alle officiële bijeenkomsten mag zijn. Zijn aanwezigheid op Koninginnedag gaat echter de meeste Nederlanders te ver: slechts 20 procent heeft daar geen moeite mee.