AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft donderdag vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen de 45-jarige ex-politieman Hans P. Hij wordt ervan verdacht de hand te hebben gehad in de gewelddadige dood en verdwijning van de 39-jarige Deborah Rosiek.

De vrouw verdween op 17 juni 2003. Op dat moment stond zij op het punt te bevallen van een tweeling. In de kelderbox van de toenmalige woning van P. zijn sporen gevonden van Rosiek, die erop wijzen dat zij daar is gestorven.

P. ontkent iedere betrokkenheid. Het OM zei moord of doodslag niet te kunnen bewijzen; mishandeling en dood door schuld (ook ten aanzien van de ongeboren tweeling) wel.

Rosiek was een minnares van P. Het tweetal had in toenemende mate zeer heftige ruzies. P. heeft Rosiek meermalen met de dood bedreigd.

Onderzoek

Het onderzoek in de zaak is bijzonder complex en langdurig geweest. Het stoffelijk overschot van Rosiek is nooit gevonden, ondanks uitgebreide zoekacties in het IJsselmeer en in recreatiegebied het Twiske.

Hoewel het OM aanwijzingen zegt te hebben dat P. het lijk heeft weggemaakt, kon het dit feit niet bewijzen. De officieren van justitie Osinga en Van Schaijck riepen P. donderdag nogmaals op openheid van zaken te geven om de nabestaanden van Rosiek terwille te zijn.

P.

P. is de afgelopen vijf jaar tweemaal voor langere tijd vastgezet in het kader van de zaak-Rosiek. Ruim een jaar geleden kwam hij weer op vrije voeten, omdat justitie niet verder kwam met het bewijs.

P.'s advocaat Arthur van der Biezen betoogde dat het OM "ongebreideld speculeert en losse eindjes klakkeloos invult." Volgens de raadsman is bepaald niet uitgesloten dat Rosiek nog in leven is. "Niets in dit dossier wijst absoluut op haar dood."

Van der Biezen

Van der Biezen hekelde het feit dat politie en justitie nagenoeg alle denkbare opsporingsmethoden op zijn cliënt hebben losgelaten. P.'s telefoon werd jarenlang afgeluisterd, er werd peilapparatuur onder zijn auto geplakt, zijn financiën werden doorgelicht en uiteindelijk werd er een undercoveroperatie op touw gezet, in de hoop dat P. zijn mond voorbij zou praten.

"Een complete wanhoopsactie", aldus Van der Biezen.

De raadsman vroeg de rechtbank het OM niet ontvankelijk te verklaren, onder meer omdat het onderzoek veel te lang heeft geduurd en er onoirbare verhoormethoden zijn toegepast.

De rechtbank doet uitspraak op 17 juli.