LUXEMBURG - De Europese ministers van Landbouw zijn er weer niet in geslaagd hun onderhandelingen in Luxemburg over een hervorming van het landbouwbeleid in de Europese Unie met succes af te ronden. Ze zetten hun overleg volgende week, waarschijnlijk woensdag, voort, liet de woordvoerder van minister Veerman donderdagavond weten.

Frankrijk was niet te vermurwen akkoord te gaan met een tweede compromisvoorstel van de Griekse minister Drys en landbouwcommissaris Fischler. Naar verluidt vinden de Fransen dat zij ver genoeg zijn gegaan en dat nu Fischler aan de beurt is ,om te bewegen'.

Opnieuw

Vorige week braken de ministers hun overleg in Luxemburg ook al zonder een akkoord op. Dat gebeurde na twee dagen. Dinsdagmiddag troffen zij elkaar weer.

Drys, wiens land tot 1 juli EU-voorzitter is, zette er met Fischler aanvankelijk vaart achter en probeerde na een ouderwetse serie onderonsjes een compromisvoorstel uit om een doorbraak te forceren. Die eerste poging mislukte. Woensdagavond presenteerde het tweetal aanpassingen en daarna leek het er op dat een akkoord binnen handbereik was. Minister Veerman verwachtte donderdagmorgen zelfs overeenstemming.

Uren

Maar het duurde vervolgens uren voordat de vergadering kon beginnen. Uiteindelijk bleek Frankrijk, gesteund door acht andere lidstaten, zich niet te kunnen vinden in het tweede compromis. Nederland en nog vijf andere lidstaten, zoals Duitsland, konden er wel mee leven.