CERGY - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines moet terechtstaan wegens het ongeval met het supersnelle vliegtuig Concorde in 2000, waarbij 113 mensen om het leven kwamen.

Dat hebben de Franse autoriteiten donderdag gemeld. De maatschappij wordt aangeklaagd wegens doodslag.

Technici

Ook twee technici van Continental, een Franse luchtvaartfunctionaris en twee mensen die betrokken waren bij de ontwikkeling van de supersonische Concorde moeten in de zaak terechtstaan, zo bleek donderdag.

De zittingen beginnen naar verwachting volgend jaar.

Ongeluk

De Concorde verongelukte doordat het toestel bij de start van vliegveld Charles de Gaulle in Parijs tegen een stuk metaal reed dat van een Continental-toestel was gevallen.

Een van de banden klapte en het toestel stortte even buiten Parijs neer. Dat concludeerde een Franse onderzoekscommissie in 2004.

Constructiefout

De Fransen die voor de rechter moeten komen worden verantwoordelijk geacht voor een constructiefout in een van de vleugels van de Concorde die volgens het onderzoek eveneens bijdroeg aan het fatale incident.

Een van de directeuren van het Concorde-bouwprogramma zou al sinds 1979 hebben afgeweten van de constructiefout, maar dat nooit hebben aangegeven.

Concorde

De Concorde, het product van samenwerking tussen Britse en Franse luchtvaartingenieurs, maakte in 1976 de eerste vlucht.

Het ongeluk in 2000 luidde het einde in van het supersonische toestel, dat in nog geen 3,5 uur van Londen naar New York vloog. In 2003 maakte de Concorde zijn laatste commerciële vlucht.