AMSTERDAM - Justitie verdenkt een man en een vrouw uit Amsterdam van belastingfraude ter waarde van 4 miljoen euro. Het tweetal zou anderen hebben wijsgemaakt dat zij de belastingdienst konden bewegen tot een teruggaaf van 5000 euro of meer.

De verdachten verdienden aan de fraude circa 640.000 euro, aldus het functioneel parket van het Openbaar Ministerie.

Truc

De truc was verbluffend simpel: de verdachten, die sinds 19 februari vastzitten, spraken mensen op straat aan en vulden voor hen een elektronische belastingaangifte in.

Daarin zetten ze dat de persoon ergens had gewerkt en dat hij of zijn 5000 euro aan loonheffing had afgedragen. De belastingdienst keerde vervolgens die 5000 euro uit, waarvan de personen 800 euro aan de verdachten afdroegen.

Een lijst van een anonieme tipgever met daarop de namen van mensen die een valse aangifte zouden hebben laten doen was de aanleiding voor de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD onderzoek te gaan doen.

Rechter

Inmiddels zijn al 24 personen voor de rechter verschenen voor het doen van onjuiste belastingaangifte. Sommigen hadden wel 12.000 euro teruggekregen.

De rechter legde aan het overgrote deel van de verdachten werkstraffen op. Enkelen kregen ook een voorwaardelijke gevangenisstraf. De ten onrechte uitbetaalde bedragen moeten zij aan de Belastingdienst terugbetalen.

De overige personen van de lijst moeten ook geld terugbetalen. Bovendien krijgen zij een boete die de helft van de uitgekeerde geldsom bedraagt.